25.05.2014 20:07 3035 2

Otrdien, 13. maijā sporta kompleksā RULLĪTIS norisinājās DISCOMANIA OILHEAD 2013/2014 sezonas 18. posms. Šajā trasē sacīkstes norisinājās otro reizi un uz starta stājās 19 dalībnieki, no kuriem 2 bija čempionāta debitanti - vietējais Ričards Lapiņš un benzīngalva no Bēnes Jānis Braželis.

 

Dodoties uz trasi, likās, ka beidzot būs kārtīga lietus gonka - braucot pa Jelgavas šoseju, gāza kā no spaiņiem, bet ierodoties Ruļļos, nācās secināt, ka spīd silta saulīte un uz asfalta ir tikai dažas peļķes. Pie šādiem apstākļiem, protams, nedaudz nepaveicās kvalifikācijas pirmajām grupām, jo līkumos bija jāžāvē peļķes. Līdz ar to, par kvalifkācijas līderiem kārtējo reizi kļuva smagsvari - Jānis Keišs un Mareks Astašovs, kas startēja pēdējā grupā, bet trešo vietu ieņēma 2. grupas braucējs Ernests Bitenieks.

 

Pirmais pusfināls izvērtās diezgan dramatisks - jau pirmajā līkumā, no pole startējušais smagsvars Jānis Keišs "izsita" Mareku Astšovu, kurš bija jau gandrīz ticis garām Jānim. Šī incidenta rezultātā abus braucējus apdzina vēl pēdējais (Edgars Bitenieks), kas to nebija izdarījis un līdz ar to Jānis saņēma 5 sekunžu sodu, kā arī Mareks zaudēja iespēju pacīnīties par finālu. Turpinājumā ļoti spraiga cīņa par pirmo vietu norisinājās starp jauno un vieglo Ričardu Freibergu, kurš startēja no pēdējās vietas un pieredzējušo Ernestu Bitenieku. Šajā dērbijā pieredze ņēma virsroku un Ričards kapitulēja Ernesta priekšā, kurš pārliecinoši sāka attālināties no pārējiem. Mirkli vēlāk cīņā ar Ričardu iesaistījās arī Jānis Braželis, kurš arī uz pieredzes rēķina tika garām viņam. Bet pēc pāris līkumiem Ričards pieļāva kļūdu un garām viņam tika arī Voldemārs Bitenieks. Drīz pēc tam arī Jānis Braželis pieļāva kļūdu un Voldemārs apdzina viņu, bet Jānim vajadzēja tikai pāris līkumus, lai atgūtu savu vietu. Neveiksmīgs starts padevās Biteniekam jaunākajam, kuram jau otrā apļa sākumā karta defekts neļāva turpināt sacīksti. Pēc pāris apļu brauciena Ernests un Jānis Braželis bija jau atrāvušies no saviem konkurentiem, bet par trešo vietu notika spraiga cīņa starp Freibergu jaunāko un Voldemāru, kurš vienā no līkumiem, kad Ričards bija jau ticis garām, pārbremzējās un sagriezās. Šo situāciju izmantoja Jānis Keišs, apdzenot Voldemāru. Vēlāk Ričards pats nokļūdījās vēlreiz, kā rezultātā šoreiz viņam tika garām gan Jānis Keišs, gan Voldemārs un Ričardam kārtējo reizi vajazēja censties apdzīt Voldemāru, ko viņam pēdējā aplī, uz sava vieglā svara rēķina, arī izdevās izdarīt - taisnes galā iebraucot iekšmalā, bet Voldemārs esot ārmalā atkal pārbremzējās un šoreiz "paķēra" līdzi arī Ričardu. Šo sadursmi izmantoja Mareks, kas abiem tika garām "paceļoties" no sestās vietas uz ceturto. Par brauciena uzvarētāju pārliecinoši kļuva Ernests Bitenieks.

Interesants fakts saistībā ar šo pusfinālu bija tas, ka tajā startēja visa kartingā iesaistītā Bitenieku ģimene - Ernests, Edgars un Voldemārs...:)

   

  Otrā pusfināla startā, nepārtraukti spēcīgi raustot kartu...:)... kā raķete gandrīz visiem garām aiztraucās Edgars Nedzveckis, paceļoties no piektās vietas uz otro uzreiz aiz Daiņa Fridrihsona, kurš tobrīd bija līderis. Pirmajā aplī spraigas cīņas norisinājās par pirmo vietu (starp Daini Fridrihsonu un Edgaru Nedzvecki) un trešo vietu (starp Artūru Cintiņu un vietējo debitantu Ričardu Lapiņu). Cīņa par trešo vietu atrisinājās otrā apļa sākumā, kad Ričards taisnes galā, atrodoties iekšmalā nedaudz saskārās ar Artūra kartu un peļķei "piepalīdzot", Artūra karts saslīdēja un viņš zaudēja vietu arī aiz viņa braucošajam kolēģim Ernestam Auziņam. Uzreiz pēc tam kļūdu līkumā pieļāva Edgars Nedzveckis, kas Ričardam 180 grādu līkumā ļāva tikt garām arī Edgaram. Jau nākamjā aplī arī Dainis pieļāva kļūdu, izslīdot ārpus trases un Ričardam izdevās tikt garām arī Dainim, izvirzoties pirmajā vietā. Pāris apļus vēlāk Daini izdevās apdzīt arī Edgaram, kurš tagad sāka pakaļdzīšanos pēc Ričarda. Savukārt, aiz pirmā trijnieka mugurām norisinājās ļoti spraiga cīņa starp smagsvariem Ernestu Auziņu, Artūru Cintiņu un Edgaru Astašovu. Trešajā aplī Artūrs ar otro piegājienu 180 grādu līkumā tika garām Ernestam, kurš to pašu mēģināja izdarīt nākamajā aplī, bet ietriecās 112 kg smagā Artūra aizmugurē, kas atsita Ernestu atpakaļ un viņam ar slīdošu kartu nācās izbraukt ārpus trases, kā rezultātā garām pabrauca Edgars Astašovs. Dažus apļus vēlāk Edgars Astašovs sagriezās vienā no līkumiem un aizmugurē braucošais Ernests ieraugot to, pārbremzējās un arī sagriezās, nespēdams izmantot šo Edgara kļūdu. Pēc šīs sīvās cīņas likās, ka Artūrs ieņems stabilu ceturto vietu, bet...pirmspēdējā aplī Dainis Fridrihsons rupji nokļūdījās un sagriezās, kā rezultātā Artūrs tika garām Dainim un ieguva svarīgus punktus kopvērtējumā, iekļūstot finālā. Par pusfināla uzvarētāju kļuva Ričards Lapiņš.

 

 Trešajā pusfinālā labs starts padevās Raimondam Katiņam, kurš no ceturtās vietas pēc pirmā līkuma nokļuva jau līderpozīcijās, aiz viņa sekoja Kārlis Briedis, Valts Tenters un Uldis Čodars. Valts pirmā apļa beigās tika garām Kārlim, savukārt, cīņa otrajā aplī starp Uldi un Kārli vairāku līkumu garumā bija jau nedaudz spraigāka, kurā beigās virsroku guva Uldis. Pa to laiku Valts jau bija attālinājies un "ķēra rokā" Raimondu, kurš pāris apļus savu pozīciju veiksmīgi nosargāja, bet kļūda pēc taisnes ļāva tikt garām Valtam. Pirmajā aplī notika arī "saķeršanās" starp smagsvariem Viktoras Mališauski un Bruno Freibergu, kur 180 grādu līkuma izejā Viktoras neatstāja vietu Bruno, par ko Viktoras saņēma brīdinājumu. Vēlāk gan Bruno kļūdījās, kā rezultātā nekāda cīņa "smago" starpā vairs nesanāca. Vairāk neviens kļūdas nepieļāva un uzvaru svinēja - Valts, kurš gan saņēma brīdinājumu par pāragru startu.

 

Čempionāta 18. posmā fināls bija viens, ar deviņiem dalībniekiem tajā, līdz ar to finālā iekļuva trīs labākie braucēji no katra pusfināla. Fināls izvērtās par īstu drāmu un jau starts, kā jau to varēja paredzēt, bija bezkompromisa - visi dalībnieki ar pūlēm sadalīja pirmo līkumu, bet kā pirmie no tā iznāca Ernests Bitenieks, Edgars Nedzveckis, Ričards Lapiņš, Raimonds Katiņš un Valts Tenters. Visu pirmo apli finālisti noriņķoja viens aiz otra, savukārt, sākoties otrajam aplim notika normāls "bardaks" - sākumā Raimonds un Uldis taisnes galā centās tikt garām saviem konkurentiem, bet abi par ātru iebrauca līkumā, kā rezultātā peļķē karti tika "sanesti" un tika zaudētas vietas (Raimonds zaudēja 3 vietas, bet Uldis zaudēja savu pirmspēdējo vietu). Toties nākamā līkuma sadursmē tika iesaistīti vairāki braucēji - Edgars Nedzveckis taisnes galā nedaudz izsita Ernestu Bitenieku un, lai nedabūtu sodu, laida viņu atpakaļ, bet nespēdams izbraukt blakām Ernestam, šķērsām izbrauca ārpus trases, bet Valts Tenters, kurš brauca aiz Edgara, cenzdamies izvairīties no sadursmes, izbrauca zālienā un sagriezās braukšanai pretējā virzienā, savukārt, Jānis Braželis, kurš bija nākamais, un visi pārējie veiksmīgi izvairījās no sadursmes. Edgars trasē atgriezās kā septītais, bet Valtam nepaveicās vēl vairāk - viņš atkrita uz pēdējo devīto vietu.

Jānis Braželis, kurš tagad bija nokļuvis trešajā vietā, aiz priekiem 180 grādu līkumā sagriezās un bija nākamais, kurš nokļuva rindas galā. Kamēr notika šie notikumi, tikmēr līderi Ernests Bitenieks un Ričards Lapiņš, kuri jau brauca bampers pie bampera, bija atrāvušies normālu gabaliņu uz priekšu. Līdz apļa beigām Raimonds bija atguvis vienu vietu, apdzenot tobrīd trešajā vietā esošo Jāni Keišu, bet nākamajā apļa sākumā Edgars taisnes beigās tika garām Artūram, pakāpjoties uz piekto vietu, bet ar Jāni, kurš bija nākamais "medījums", Edgaram jau klājās nedaudz grūtāk - viņš pēc apļa jau taisnē tika garām, bet taisnes beigās nokļūdījās un Jānis atguva savu vietu, bet vēl pēc apļa Edgars izdarīja visu nevainojami un turpat taisnē tika garām Jānim.

Aiz Edgara un Jāņa mugurām atkal notika trilleris ar Valta piedalīšanos, kurš pēc neveiksmes bija jau "noķēris" Artūru un Uldi, kas cīnījās savā starpā un vienā līkumā pa ārmalu gandrīz aizgāja garām abiem diviem, bet nokļūdījās, sagriežoties ar efektīvu pirueti, no kuras centās izvairīties Uldis, bet pārbremzējās un sagriezās arī pats. Valtam izdevās uzsākt kustību ātrāk nekā Uldim, bet abiem garām tika no visiem atpalikušais Jānis Braželis. Valtam atkal bija jāsāk kārtējā pakaļdzīšanās. Diezgan drīz Valts noķēra Jāni, kā arī Artūru, kurš bija priekšā abiem diviem, un vienā aplī apdzina tos, nokļūstot sestajā vietā. Pa to laiku līderi bija jau samainījušies vietām, respektīvi, Ričards bija apdzinis Ernestu, bet Ernii nepadevās un turpināja vajāt Ričardu un pēc pāris apļiem, kad Ričards nokļūdījās 180 grādu līkumā, izbraucot pa platu, viņš atguva atpakaļ līderpozīciju. Šādā secībā viņi arī nobrauca līdz finišam un par posma uzvarētāju jau otro reizi sezonā kļuva Ernests Bitenieks. Savukārt trešais 1.761 sekundi aiz līderiem finišēja Raimonds Katiņš.

 

Pēdējā posmā 333 trasē ir gaidāma ļoti spraiga cīņa, jo PRO klases kopvērtējumā Edgars Nedzveckis ir izvirzījies vadībā un otrās vietas īpašnieku Uldi Čodaru apsteidz tikai par 7 punktiem. Tāda pati intriga saglabājās arī smagajā klasē - Artūrs Cintiņš cīņā par pirmo vietu ar Mareku Astašovu ir samazinājis starpību līdz 20 punktiem, bet Jānis Keišs šajā posmā "aizgāja" garām trešajā vietā esošajam Edgaram Astašovam un tagad ir priekšā par nieka 2 punktiem.

 

Tiekamies nākamajās sacīkstēs 333 trasē, kurš būs pēdējais posms šosezon, līdz ar to būs arī šampanietis un pīrādziņi...:)

 

GĀZI GRĪDĀ!!!